Inloggen Webshop

Inloggen Metac Academy

Samen op weg naar de beste finish.

Toolbox veiligheid: je gezondheid is het waard

Toolbox veiligheid: je gezondheid is het waard

Ieder productiebedrijf wil een veilig bedrijf zijn om voor te werken. Het begint bij bewustwording en het creëren van ook een psychologisch veilig klimaat om elkaar te wijzen op ongewenst gedrag of onveilige situaties.

Veilig werken is in de basis ieders persoonlijke verantwoordelijkheid. Maar uiteraard heeft de werkgever zich wel aan een groot aantal wettelijke regels te houden om zo te zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden en schadelijke risico's zoveel mogelijk te beperken. Voor dit proces geldt een vaste volgorde:

De arbeidshygiëne-strategie bestaat uit vier stappen. Begin bij de bron.
  1. Bronmaatregelen
    Onder bronmaatregelen verstaan we alle maatregelen die vooraan in het bewerkingsproces worden genomen. Met als doel om risico's te beperken. Denk hierbij aan de keuze voor pneumatische machines in plaats van elektrische machines. Of een fiberschijf in plaats van een afbraamschijf. Een tape-verbinding in plaats van een lasverbinding, Cubitron3 schuurschijven in plaats van klassieke schuurschijven. Soms zijn het maar kleine veranderingen die direct zorgen voor een verhoogde veiligheid.
  2. Organisatorische maatregelen
    Deze maatregelen hebben betrekking op afspraken die je als organisatie maakt met betrekking tot veiligheid. Denk aan regels over een opgeruimde werkplek, juiste opslag van materiaal en PBM's, controles op de werking van waarschuwingsmelders, decibel- en stofmetingen, pauzes, deugdelijke afzuiging, afscheiding tussen lascabines of werkplekken waar veel lawaai is. Het helpt allemaal mee voor de veiligheid maar zal ook het comfort en werkplezier verhogen!
  3. Persoonlijke maatregelen
    Dit zijn maatregelen die gericht zijn op het beperken van de schade door bijvoorbeeld werkzaamheden te rouleren zodat niet één persoon een tijd lang aan gevaar staat blootgesteld. Vaak is een korte tijd lawaai, stof of trilling niet schadelijk, maar een dag lang wel. Door te variëren in het werk, kun je problemen voorkomen. Vaak is het voor de werknemer nog fijner werken ook!
  4. PBM's
    Alleen als het echt niet anders kan en alle voorgaande maatregelen niet voldoende veiligheid bieden, grijpen we naar PBM's. Belangrijk om de acceptatie te bevorderen is comfort en pasvorm. Dit laatste is ook weer van invloed op de daadwerkelijke bescherming. Ook moeten de PBM's makkelijk te combineren zijn met andere PBM's, denk aan adembescherming en oogbescherming die vaak samen worden gebruikt. Met een beslagen veiligheidsbril wordt de situatie niet bepaald veiliger...

Metaaltechniek is geen ARBO-dienst of veiligheidskundige. Wél kunnen we adviseren bij bronmaatregelen en PBM's en bedrijven helpen met het bewust worden van een veilige werkomgeving bij werknemers. Zo geven we u met metingen inzicht in de hoeveel fijnstof rond een werkplek: tijdens het slijpen, direct na het beëindigen van het werk en bijvoorbeeld een uur na het afronden van het slijpen. Of het geluidsniveau in de productie. Maar ook wij beginnen bij de bron! Welke gereedschappen, schuur- en slijpmiddelen kiest u?

De keuze voor uw schuur- en slijpmiddelen en de daarbij gebruikte machines zijn van invloed op de veiligheid van uw omgeving.

Met Cubitron3 produceert u minder fijnstof. Een fiberschijf veroorzaakt minder trillingen en minder lawaai dan een afbraamschijf. Met Cubitron3 bent u sneller klaar met werken en is er dus een kortere blootstelling aan schadelijke factoren.

Pneumatische machines zijn veiliger dan elektrische machines. Een 1mm doorslijpschijf gebruik je alleen op dun plaatmateriaal. Is het te snijden materiaal dikker dan 3 mm kies dan ook voor een dikkere doorslijpschijf.

Adembescherming

Adembescherming door een stofmasker is een bekend verschijnsel, maar wanneer gebruik je een FFP1, FFP2 of FFP3. En wat zijn eigenlijk die grenswaarden waar over gesproken wordt? dit schema helpt u op weg:

Doorloop de stappen en bepaal welke adembescherming u nodig heeft.
MAC waarden en grenswaarden van adembescherming

3M heeft op hun website een stappenplan om te komen tot een veilige werkomgeving als het gaat om ademhaling.

Gehoorbescherming

Ook kunnen we met u kijken naar geschikte gehoorbescherming. De mogelijkheden zijn legio en uw wensen waarschijnlijk erg verschillend. Ook hier geldt meten=weten en dus nemen we altijd ons decibel-meetapparaat mee. Op termijn kan lawaai luider dan 85 dBA het gehoor beschadigen en gefluit in de oren veroorzaken.

Belangrijke vragen bij gehoorbescherming die richting geven aan uw keuze:

  • Moet u op verre afstand (10m) en/of in een luide omgeving kunnen communiceren?
  • Moet u om veilig te kunnen werken geluiden in omgeving kunnen horen, zoals alarmsignalen en face to face kunnen communiceren?
  • Wilt u radio kunnen luisteren tijdens het werk?
  • Passieve gehoorbescherming bestaat uitoordoppen, otoplastieken en gehoorkappen. Wat kiest u?

Handbescherming

Handen zijn in een productieomgeving misschien wel het meest kwetsbaar. Dicht in de buurt van machines, scherpe werkstukken of vaten met chemicaliën. Buiten in de kou of binnen bij de hitte van een lasapparaat. Ze vangen trillingen van een machine als eerste op en zijn voortdurend in beweging.

Tegelijk moeten handen grip hebben en je moet met je handen kunnen voelen wat je doet. Zomaar een handschoen aandoen is er dus niet bij. Bepaal waar het grootste risico ligt (snijden, chemicaliën, mechanisch, vuil etc) en begin van daaruit te zoeken naar de juiste handschoen.

Op elke veiligheidshandschoen staat een codering die aangeeft voor welk gevaar en in welke mate de handschoen bescherming biedt.

De codering geeft aan welke bescherming de handschoen biedt.

Oogbescherming                                                                                             

Oogletsel is vaak erg pijnlijk en gevaarlijk. Gevaren zijn snijwonden door rondvliegende metaaldeeltjes van zowel te bewerken materiaal maar ook van snij- en slijpgereedschappen. Denk aan doorslijpschijven die uit elkaar spatten of staaldraden van staalborstels die loslaten.

Een ander gevaar met een andere manier van beschermen zijn schadelijke dampen. Hiervoor is een veiligheidsbril niet afdoende. De ogen dienen afgesloten te worden van de buitenlucht met een gelaatsmasker. Adembescherming is in dit geval ook altijd noodzakelijk.

Vraag een toolbox aan!

Meer weten en uw werknemers of collega's stimuleren tot veilig gedrag? Vraag een gratis toolbox aan!

Boek nu!

Vraag een toolbox aan!

Meer weten en uw werknemers of collega's stimuleren tot veilig gedrag? Vraag een gratis toolbox aan!

Boek nu!

Een toolbox veiligheid is vrijblijvend en kosteloos. Wij vinden veiligheid en gezondheid een belangrijk item en willen bedrijven graag meehelpen bij hun inspanningen hiervoor. Nadrukkelijk zijn we geen veiligheidsexperts maar we hebben inmiddels wel veel kennis, ervaring en tools vergaard in de loop van de jaren en zelf ook trainingen gevolgd om bedrijven te kunnen adviseren.

Naast een toolbox veiligheid kunt u ons ook vragen om een toolbox schuren en slijpen te verzorgen. Ook een toolbox Speedglas hoort tot de mogelijkheden. Lasbescherming is een onderwerp apart en blijft in de toolbox "veiligheid" buiten beschouwing.

Download onze veiligheidsbrochure

Bedankt voor uw interesse.
De download is hieronder beschikbaar.
Download de PDF
Bedankt voor uw aanvraag.
We sturen uw sample zo snel mogelijk toe.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Bekijk de documentatie

No items found.