Op 13 september jl. organiseerde 3M de 1e Clash of Grinders voor de Central Europe Region (CER) van 3M. Deelnemers uit diverse Europese landen streden om de titel van Beste Slijper. Metaaltechniek gaat graag een uitdaging aan én we houden van een feestje. Dus togen Dirk en Ingrid samen naar Düsseldorf.
Rond 9.00 uur werden we hartelijk welkom geheten in Het Oude Ketelhuis aan de rand van Düsseldorf. Wat een toplocatie voor zo'n industrieel event. Voor aanvang van de wedstrijd was er ruim de tijd om elkaar te ontmoeten en een kijkje te nemen bij de diverse stands. Verschillende divisies van 3M presenteerden zich, zoals de divisie veiligheid en valbescherming. Ook waren er diverse workshops te volgen en kon je virtueel op een offshore platform met je haakse slijper aan de slag. Tussen de wedstrijden door was er nog een spectaculaire act van een vuurspuwster.
Langzaam druppelen de deelnemers aan de wedstrijd binnen, gesteund door hun supporters. Vanuit Nederland zijn er drie deelnemers. Eén vrouw meldde zich op het strijdtoneel. De 20 slijpers komen bij elkaar voor instructie, het uitdelen van kleding en ze mogen hun PBM's kiezen. In een ongedwongen sfeer wordt er kennis met elkaar gemaakt. Fun is een belangrijk onderdeel van de dag, maar als dan de wedstrijd begint wordt het toch wel serieus en loopt de spanning op. Niemand is gekomen om er al in de eerste ronde uit te liggen. Er staan vier slijpboxen klaar, dus met vier man tegelijk werd er gevochten om een plek in de volgende ronde.
Ronde 1: Van een stalen bout de schacht afslijpen tot aan de bevestigingsmoer, zonder deze te beschadigen. De slijper mag zelf het product kiezen waarmee hij denkt de wedstrijd te kunnen winnen. De eerste vier deelnemers gaan tot onze verbazing allemaal voor een afbraamschijf. In Duitsland is de fiberschijf nog lang niet zo geadopteerd als in Nederland. Maar een duidelijker reclame voor de fiberschijf kon er niet gemaakt worden:
Waar de klus met een afbraamschijf in ca. 4 minuten geklaard werd, was de winnaar die een fiberschijf gebruikte in 17 seconden klaar. Wat een reusachtig verschil!
Maar ook het verschil tussen de 982C en 987C fiberschijf was onmiskenbaar. Gebruik de juiste schijf voor jou specifieke toepassing. We zeggen het dagelijks op de werkvloer, maar het blijft leuk om dat in de praktijk zo werkelijkheid te zien worden. De 3M 982C fiber gebruik je op staal en de 3M 987C is voor RVS. De snelste 10 gingen door naar ronde 2. Als je de juiste schijf had gekozen, was je eigenlijk al verzekerd van een plek in de volgende ronde.
Ronde 2: zo snel mogelijk én zo nauwkeurig mogelijk 10 gelijke snedes maken. Op het buisje dat geslepen moest waren markeringen aangebracht. Op die punten moesten snedes van 9 gram gemaakt worden. Bij de eindstand werd gewogen hoe snel de opdracht was uitgevoerd en elke snede werd gewogen. De afwijking hiervan telt mee in de eindscore.
Belangrijk in deze ronde is de stand van je beschermkap. Zorg dat je zicht houdt op je werk!
Voor een langere levensduur van je doorslijpschijf is een pendelende beweging van belang en niet te hard duwen. Laat de schijf het werk doen. Maar ja, tijdens een wedstrijd telt de standtijd van een schijf niet, dus gas er op en (oké, voor ons met een beetje geluk) door naar ronde 3.
Ronde 3: in de derde ronde was er weer vrije keuze in de schijven. De opdracht was een las vlak te slijpen en de walshuid te verwijderen zonder het materiaal te vervormen. Met de lessen uit ronde 1 kozen de overgebleven deelnemers (vier in totaal) voor de fiberschijf. Daar werk je nou eenmaal het snelst en meest vlak mee. Iedereen had zijn eigen techniek, leuk om te zien. Maar ook daarmee werden de verschillen weer erg duidelijk.
Belangrijk bij gebruik van een fiberschijf: houd de machine in de juiste hoek ten opzichte van de steunpad. Hiermee vergroot je het contactoppervlak wat de afnamesnelheid bevordert en de levensduur van de schijf ten goede komt.
Slijp je met lange halen over de totale las dan houd je de machine vaak automatisch al wat vlakker. Je houdt zicht op je werk en constantere afname. Bovendien breng je dan minder warmte in dan dat je op een kleiner oppervlak slijpt. Met kop en schouders werd deze ronde gewonnen. Een beetje pijnlijk voor het Duitse gastland, maar de finale kleurt ORANJE! Ook Martijn Kok mag in de finale laten zien wat hij kan! De Duitse ploeg slikte deze bittere pil sportief en moedigden onze landgenoten enthousiast aan.
Ronde 4: De finale!
De laatste ronde was een uitdagende opdracht met een aantal stappen en wisselingen van slijpproducten. Er moest een reling worden afgewerkt op een RA
Scotch Brite gebruik je in de regel als de finish vooral visueel mooi moet zijn. Het verwijdert de slijpsporen van de schuurkorrel uit de voorgaande stappen. Scotch Brite is echter geen product om een afwerking met een gelijke RA waarde mee te bereiken.
Trizact is een uniek product dat altijd een gelijkwaardige finish geeft! Belangrijk als er op een bepaalde RA-waarde geslepen moet worden.
In deze ronde werd het vakmanschap van Martijn Kok duidelijk, dagelijks is hij met dit soort bewerkingen bezig. Razendsnel heeft hij de opdracht tot een goed einde gebracht en werd daarmee de terechte winnaar van dit geweldige evenement. Natuurlijk feliciteren wij Martijn Kok met deze topprestatie!
Metaaltechniek, vertegenwoordigd door Dirk van de Pol Kok, liet zien dat we staan voor wat we uitdragen. Theorie en praktijk ondersteunden elkaar op een geweldige manier.
We weten niet alleen de theorie over te brengen in ons opleidingscentrum of bij de klant op de werkvloer, de praktijk beheersen we zelf ook.
Best spannend om het podium te zoeken, want als slijpspecialist hebben we ook wat te verliezen. We zijn trots op het eindresultaat, blij met wat we konden brengen en danken 3M voor deze geweldige sportieve en gezellige dag! Ook bij het Nederlandse salesteam van 3M werd er feest gevierd over dit resultaat. Nederland mag trots zijn op onze geweldige maakindustrie!