Inloggen Webshop

Inloggen Metac Academy

Samen op weg naar de beste finish.

Gehoorschade ontstaat ongemerkt maar is onomkeerbaar!

Gehoorschade ontstaat ongemerkt maar is onomkeerbaar!

Gehoorschade staat op nummer twee van beroepsziekten! Vaak eenvoudig te voorkomen, maar nooit te genezen.

Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd raken. Dit kan gebeuren door te veel blootstelling aam harde geluiden. De grens waarop geluid schadelijk hard kan worden is 80 dB en dat is echt niet enorm hard. Denk hierbij aan een haardroger, stadslawaai of een rumoerige klas. Bij korte blootstelling is er nog niets aan de hand, maar bij meer dan 8 uur per dag kunnen deze dagelijkse geluiden wel schade veroorzaken.

Als de dagdosis hoger is dan 85 dB(A), dan is de werknemer verplicht gehoorbescherming te gebruiken.

Uiteraard is de werkgever verplicht de gehoorbescherming ter beschikking te stellen.

Let op, bij 83 dB(A) is het geluidsvolume al twee keer zo hoog dan bij 80 DBA en gaat de tijd waarin men zonder risico hieraan blootgesteld kan worden met de helft naar beneden. Dus nog maar 4 uur per dag zonder gehoorbescherming en de overige uren zonder hoog geluidsniveau. De grenzen liggen over het algemeen minder ver dan je denkt.

Blootstelling aan harde geluiden versus tijdsduur

Eerste tekenen van gehoorproblemen.

Eén van de redenen waarom mensen soms nonchalant zijn met gehoorbescherming, is dat gehoorschade lang niet altijd direct merkbaar is. Vaak moeten anderen je attenderen op je verminderde gehoor:

  • Hallo, hoor je me niet? Je wordt aangesproken door anderen als je niet reageert. Je hoort zachte geluiden steeds minder dus je hebt ze inderdaad niet gehoord.
  • Mag de radio wat zachter? Als je invloed hebt op het volume, draai je steeds iets verder aan de knoppen. Voor jou is het volume normaal, voor een ander staat die radio (te) hard.
  • Wat zeg je? Geluiden veranderen, vervormen, klinken dof en onverstaanbaar en maken dat je gesprekspartner lastig kunt verstaan, ondanks een hoog volume.

Zelf kun je gehoorschade ervaren door oorsuizen of een constante piep. Werk je in een lawaaiige omgeving, doe dan eens per jaar een gehoortest. Dan weet je of je huidige gehoorbescherming afdoende is.

Gehoorschade voorkomen

Gehoorschade door hard geluid kun je op twee manieren voorkomen:

  • Het geluid aan de bron te verminderen. In een werkplaats kan dat door bijvoorbeeld (waar mogelijk) te werken met een fiberschijf in plaats van een afbraamschijf. Of door het toevoegen van een geluidsdemper aan de machine. Bij pneumatisch gereedschap werkt een overslang over de luchtslang ook geluiddempend.
  • Door de risicovolle werkzaamheden te verplaatsen naar een afgeschermde ruimte, dan lopen in elk geval de omstanders geen gevaar.
  • Beperk de blootstelling per werknemer, door werkzaamheden af te wisselen.
  • Door het dragen van gehoorbescherming zoals oordoppen of gehoorkappen. (laatste redmiddel!!)
Oorkappen of oordoppen bieden bescherming tegen gehoorschade

Gehoorschade door ototoxische stoffen

Dat er gehoorverlies kan optreden door te hard geluid dat weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat ook zware metalen zoals lood, arseen, kwik en mangaan het slakkenhuis of de gehoorzenuw kunnen aantasten? Ook bepaalde organische oplosmiddelen zijn niet veilig voor je gehoor. Gebruik je deze stoffen, gebruik dan ook gehoorbescherming.

(Mis)communicatie in een lawaaiige omgeving

De risico's op ongelukken doordat men elkaar niet verstaat is reëel. Maar even je gehoorbescherming uitschakelen om je collega te kunnen verstaan, is al een groot risico voor je gehoor. Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden om communicatie en gehoorbescherming te combineren. Ook kun je vaak instellen welke geluiden of tonen er gedempt moeten worden, zodat je niet compleet van de omgeving wordt afgesloten. Goed kunnen horen kan ongelukken voorkomen.

Welke gehoorbescherming heb ik nodig?

We onderscheiden:

Passieve gehoorbescherming:

Essentiële gehoorbescherming met een geluiddempende werking. We kennen allemaal de oorkappen en de gele of oranje single-use oordoppen. Deze Ear Classic dopjes van 3M zijn zachte oordoppen van polymeer traagschuim met een dempende werking van 28 dB. Je rolt ze tussen je vingers in een punt, die je vervolgens met twee handen in je oor aanbrengt. Daar zet het schuim uit en sluit je gehoorgang af.

3M had met de 3M™ E-A-R™ Classic™ Oordoppen het eerste schuimmodel in de branche en is nu ook in een nieuwe uitvoering beschikbaar, de E-A-R Flexible Fit Oordop. Artikelnummer 3MHA3281000

E-A-R Flexible Fit Oordop

De nieuwe dopjes zijn al voorgevormd in een puntje en voorzien van een staafje waardoor je de dopjes hygiënisch met één hand in kunt brengen. De viezigheid die vaak op je handen zit in een werkplaats rol je niet meer je oor in. Na gebruik spoel je dopjes af onder de kraan, je bergt ze op in een doosje en bewaart ze makkelijk in je broekzak of bureaulade voor de volgende keer. Een proefmonster vraag je makkelijk aan via het formulier rechts boven aan deze pagina.

Actieve gehoorbescherming

Met actieve gehoorbescherming blijft er contact met je omgeving mogelijk door behoud van omgevingsbewustzijn. Maar er kan ook gecommuniceerd worden met collega's of verbinding gemaakt worden met je telefoon of radio. We zien vaak dat als er communicatie onderling nodig is, de gehoorbescherming even afgezet wordt. Zo'n korte blootstelling aan lawaai kan al schadelijk zijn. En hoe makkelijk is het als je met één druk op je gehoorkap, je telefoon kunt beantwoorden!

Meer informatie?

Download de kernbrochure van gehoorbescherming, met achtergrondinformatie, datasheets, tabellen en een keuzewijzer!

Download

Meer informatie?

Download de kernbrochure van gehoorbescherming, met achtergrondinformatie, datasheets, tabellen en een keuzewijzer!

Download

Zelf de nieuwe herbruikbare oordoppen van 3M proberen?

Bedankt voor uw interesse.
De download is hieronder beschikbaar.
Download de PDF
Bedankt voor uw aanvraag.
We sturen uw sample zo snel mogelijk toe.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Bekijk de documentatie

No items found.